Spanguolių sultys: gerai ar blogai dantims?

Spanguolių sultys: gerai ar blogai dantims?

Atrodo visiems žinoma, kad nuolat gerti tik sultis nėra gerai nei suaugusiems, nei vaikams.  Visgi sultys – nepakeičiama kasdieninio raciono dalis.

Nors populiariausias daugelio žmonių pasirinkimas yra apelsinų, multivitaminų, ar persikų sultys, tačiau parduotuvių lentynose galima rasti ir spanguolių sulčių. Kokį išskirtinumą turi šios uogos ir iš jų pagamintos sultys?

Spanguolių sultys ir burnos sveikata

Tai, jog spanguolių sultyje gausu žmogaus imunitetą stiprinančio vitamino C, tikriausiai yra daugeliui žinoma. Ročesterio universiteto medicinos centro mokslininkų atlikti laboratoriniai tyrimai parodė, kad spanguolėse esantys komponentai apsunkina patogenų išgyvenimą ant šlapimo takų sienelių.

Panašūs rezultatai buvo gauti nustatant spanguolių efektyvumą kovojant su dantų ėduonimi ir kitomis burnos ertmės ligomis. Pirmiausia, spanguolės stiprina dantų emalį ir jis tampa daugiau atsparus „Streptococcus mutans“ bakterijoms, kurios apsigyvena ant dantų. „Streptococcus mutans“, veikiamos spanguolių veikliųjų medžiagų, tampa nepajėgios išskirti fermento, kuris paskatina apnašų susidarymą ir dantenų uždegimą bei periodontitą.

Antra, šiose uogose esantis didelis kalio ir tanino kiekis išlaiko pH lygį burnoje, o tai apsunkina patogenų maitinimąsi ir gyvenimą ant vidinių dantenų ir dantų sienelių. Kadangi dantys turi minkštąjį audinį savo viduje, spanguolių sultys sukuria barjerą patogenams, o tai stabdo ėduonies atsiradimą.

Panašios medžiagos yra randamos mėlynėse, persikuose, manguose, slyvose, avietėse, tačiau spanguolės savo teigiamu poveikiu burnos ertmei neturi sau lygių.